Skip to main content

Ιστορια Ελληνικης Εταιρειας Αιμαφαιρεσης

Η αιμαφαίρεση είναι μία διαδικασία, με την εφαρμογή της οποίας αντιμετωπίζονται τα τελευταία 30 χρόνια νοσήματα πολλών κλάδων της Ιατρικής.

Σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη έχουν δημιουργηθεί επιστημονικές εταιρείες με σκοπό την ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για το που και πότε πρέπει να εφαρμόζεται.

Στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται σποραδικά ήδη από το 1987, αρχικά στις αιμοδοσίες για τη συλλογή παραγώγων αίματος από υγιείς δότες, αλλά και σε αιματολογικά και νεφρολογικά τμήματα για την αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων, όπου η αιμαφαίρεση θα μπορούσε να κατέχει θεραπευτική θέση. Το σύνδρομο της θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας, γνωστό και ως σύνδρομο Moschowitz, αποτέλεσε τη βασικότερη ένδειξη της αιμαφαίρεσης βελτιώνοντας θεαματικά την πρόγνωσή του και οδηγώντας στην καταξίωση της θεραπευτικής αυτής μεθόδου.

Η ιδέα της δημιουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Αιμαφαίρεσης προέκυψε, όταν μία ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν ήδη εμπλακεί από ετών στη διαδικασία της αιμαφαίρεσης, συναντήθηκαν στη Φλωρεντία το 1995 στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρείας Αφαίρεσης (World Apheresis Association, WAA).

Σκοπός της εταιρείας θα ήταν η ενημέρωση για την όσο το δυνατόν ορθότερη -με βάση τα διεθνή δεδομένα και διεθνείς πρακτικές- εφαρμογή της μεθόδου, με κύρια επαγωγικά εργαλεία εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες, που καθιερώθηκαν και γίνονται ανά έτος. Επίσης, μέσω της ΕΕΑ θα μπορούσε να υπάρξει αντιπροσώπευση της χώρας μας στην WAA. Με τους στόχους αυτούς ιδρύθηκε, τον Ιούνιο του 1997, η ΕΕΑ, την οποίας όλα τα διοικητικά συμβούλια κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα παρά τις αντιξοότητες της εποχής. Η εταιρεία, ως μέλος της WAA, πραγματοποιεί την καταγραφή των ανά την Ελλάδα διενεργούμενων συνεδριών, αξιολογώντας κριτικά τις μεταβολές ως προς τον αριθμό των λειτουργούντων μηχανημάτων αφαίρεσης και ως προς τον συνολικό αριθμό των συνεδριών που γίνονται στα διάφορα νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Σημαντικό επίσης στόχο έχει μέσα από την ερμηνεία των θεραπευτικών αποτελεσμάτων να προαγάγει την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών στο πεδίο της αιμαφαίρεσης με την ορθή και σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα εφαρμογή της.